Ako správne sedieť

V pravom uhle, bez operadla, s prestávkami. Pre zdravé sedenie je dôležité rešpektovať pravidlo pravého uhla a sedieť vzpriamene.Začnite výškou sedadla vašej stoličky. Nastavte si ju tak, aby pravý uhol zvierali chodidlá a lýtka a takisto lýtka so stehnami. Stehná by mali zasa vytvárať pravý uhol s trupom. V poslednom období sa odporúča, aby bedrá boli trochu vyššie než kolená. Seďte vzpriamene, pričom panvu tlačte mierne dopredu.


Výška pracovnej dosky by mala byť taká, aby ste pravý uhol dodržali aj medzi plecami a predlaktiami. Pri sede uvoľnite plecia, odľahčíte krčné svalstvo. Deväťdesiatka by mala byť aj medzi stehnami, to znamená nohy na široko rozkročené. Chodidlá by mali byť celé na zemi.

Čo sa týka operadla, je vhodné na krátkodobý oddych a uvoľnenie. Dlhodobá práca v sede s využitím operadla však vedie k zotrvávaniu v nesprávnej polohe, telesnej pasivite a chronickým bolestiam chrbtice. Namiesto operadla doporučujeme robiť počas pracovného dňa prestávky v sedení aspoň tri krát za hodinu. Vstať, pozrieť sa z okna, prejsť sa k tlačiarni, kopírke a podobne. Zvyknite si telefonovať po stojačky. Vhodné je tiež umiestniť tlačiareň do opačnej strany miestnosti. Urobíte tým pre seba viac, ako by sa mohlo zdať. Zásada správne sedieť platí nielen v kancelárii ale i doma.

Vyrobil: COMTEC s.r.o., hostované na serveroch COMTEC s.r.o.